Beenklachten

Veel aandoeningen zorgen voor problemen en/of pijn tijdens het bewegen. Deze problemen doen zich bijvoorbeeld voor bij het lopen. Naast pijnklachten is het mogelijk dat er spierfuncties uitvallen of treden er juist verkrampingen (spasmen) in de spieren op. Een beenorthese dient ter ondersteuning of correctie van spieren en gewrichten, en vergemakkelijkt en veraangenaamt het bewegen. Beenorthesen kunnen voor het hele been gemaakt worden, of voor een deel van het been zoals de knie of het onderbeen. RRT heeft deskundige medewerkers in dienst die u adviseren en helpen bij het kiezen van de voor u meest geschikte beenorthese.

Beenorthesen kunnen naar wens worden geproduceerd en aangemeten. Wij overleggen met uw arts en kijken naar uw beperkingen, mogelijkheden en wensen om u een passende orthese voor uw probleem aan te meten. Afhankelijk van uw klachten worden er verschillende materialen gebruikt. Daardoor zit de beugel comfortabel en sluit hij goed aan. De arthrodeselaars is een koker die het enkelgewricht en de voet van uw kind immobiliseert bij hoge instabiliteit. De laars zorgt ervoor dat uw kind kan lopen ondanks een instabiel enkelgewricht en corrigeert tegelijkertijd de stand van het gewricht.

Een lange beenbeugel ondersteunt het been bij verlamming of standsafwijkingen. De constructie kan bevestigd worden aan een schoen en zorgt ervoor dat u niet door het been zakt. Beugels kunnen naar wens aangepast worden. Er kan bijvoorbeeld een stop worden aangebracht in de scharnieren om beweging te beperken, of een veersysteem om de voorvoet te liften.

Aderaandoening en/of lymfatische aandoening van het been

Bij deze aandoeningen is er sprake dat de vochtafvoer (lymfevocht) en/of bloedafvoer in de benen niet optimaal is, wat tot klachten kan leiden. Veel voorkomende klachten zijn: gezwollen benen (oedeem), tintelingen, jeuk, kuitkrampen en een zwaar gevoel in het been. Vaak wordt hiervoor de ambulante compressie therapie geadviseerd, waar de therapeutisch elastische kous een onderdeel van is.

Therapeutisch elastische kousen oefenen een gerichte druk uit op uw been. De druk wordt vanaf de enkel tot het been geleidelijk minder. De verwijde vaatwanden worden door de druk van de kous samengedrukt, zodat de aderkleppen weer goed sluiten en de bloedstroom naar het hart wordt ondersteund. De druk van de kous voorkomt ook het lekken van bloed en lymfevocht in het weefsel door slecht sluitende aderkleppen. Hierdoor zult u minder last hebben van gezwollen benen. Voorwaarde is wel dat u in beweging blijft, omdat de spierpompen in voet en kuit ook een bijdrage moeten kunnen leveren aan het proces.

Lipoedeem

Lipoedeem betekent letterlijk ‘vetzwelling’ en staat ook bekend als pijnlijk ‘vetsyndroom’. Het is een niet vaak voorkomende chronische aandoening van het vetweefsel die voornamelijk vrouwen treft en meestal pas zichtbaar wordt aan het eind van de puberteit. Het betreft grote hoeveelheden ongelijkmatig verdeeld vet onder de huid van de heupen, dijen, knieën en onderbenen. Minder vaak komt voor dat (ook) de armen zijn aangedaan. De verschijnselen komen overeen met die aan de benen. Deze vetcellen trekken ook vocht aan, vandaar de naam lipoedeem. Kenmerkend voor lipoedeem is de symmetrie: de afwijkende vetverdeling doet zich voor aan voor aan beide zijden. Dit in tegenstelling tot lymfoedeem, dat zich ook aan één been of één arm kan voordoen.

Klik hier voor een informatieve film over lipoedeem, de diverse stadia en haar verloop en de mogelijke behandeling.

Bij verlies van uw been

Een beenamputatie is een ingrijpende gebeurtenis. Lichamelijk bent u veranderd en ook emotioneel kan dit behoorlijk van invloed zijn op uw leven. Waarschijnlijk zit u met een heleboel vragen: ‘Wat kan ik allemaal nog? Moet ik een beenprothese dragen? Zal ik nog kunnen lopen?’ Dit zijn de vragen waar de specialisten van RRT u antwoord op kunnen geven. In overleg met uw revalidatiearts en uzelf wordt gezocht naar de meest geschikte beenprothese. Dit vereist zowel vakkennis als mensenkennis. Bij de keuze van een prothese wordt ook sterk gekeken naar het verwachtingspatroon van de klant. Roessingh Revalidatie Techniek fabriceert en levert (deel)prothesen volgens de laatste standaarden. Door continu de ontwikkelingen bij te houden zorgen wij voor de meest actuele en wenselijke toepassing.