Trauma

Het woord "trauma" komt vanuit het Grieks. Letterlijk vertaald betekent het "verwonding". Een letsel ten gevolge van een externe (exogene) oorzaak wordt daarom ook wel een traumaletsel genoemd.

Voorbeelden zijn: been- of armbreuken, ontwrichte gewrichten, bandletsels van de knie of de enkel. In alle delen van het bewegingsapparaat (skelet, banden, spieren, pezen enzovoort) kunt u een trauma oplopen. Traumatisch letsel of blessures kunnen zich voordoen over het gehele lichaam. Na behandeling door een orthopedisch chirurg kunt u voor verdere ondersteuning en/of behandeling bij RRT terecht. 

Amputatie

Een amputatie is een ingrijpende gebeurtenis met grote gevolgen voor lichaam en geest. Om weer te functioneren na een amputatie, moet niet alleen uw lichaam zich aanpassen aan de nieuwe situatie, ook uw hersenen moeten dat doen.

Veelzijdige behandeling

Voordat u kunt leren lopen met een prothese, wordt de stomp goed verzorgd en behandeld om bijvoorbeeld verkleving van het litteken te voorkomen en zwelling door de operatie te verminderen. Ook moet u allerhande oefeningen doen ter voorbereiding op het lopen met een prothese. Zo krijgt u balanstraining om opnieuw uw evenwicht te leren bewaren, en oefeningen om stijfheid in de spieren te voorkomen. Als u de prothese eenmaal heeft, dan wordt de behandeling erop gericht dat u zo goed mogelijk met de prothese leert lopen en bewegen.

Prothese

De prothese wordt vervaardigd door Roessingh Revalidatie Techniek (RRT), een onderdeel van het Roessingh-concern dat gespecialiseerd is in de productie en levering van orthopedische hulpmiddelen en revalidatieartikelen. U krijgt een prothese die precies is afgestemd op uw lichamelijke mogelijkheden en uw wensen voor het gebruik. Hebt u bijvoorbeeld een zittend beroep, dan krijgt u een heel andere prothese dan iemand die veel loopt of staat. Om tot een goede keuze te komen, is er nauw overleg tussen u, de revalidatiearts, de therapeuten en de prothesemaker van RRT.