Beenprothese Info-Demo-Doe-Dag

Op zaterdag 2 november 2013 organiseert revalidatiecentrum De Vogellanden in Zwolle voor de 4e keer de Beenprothese Info-Demo-Doe-Dag. Op deze bijzondere informatiemarkt is veel te doen, te zien en te beleven dat te maken heeft met beenprothesegebruik.
Er worden 5 lezingen gegeven:
Amputatietechnieken
Voordat een chirurg amputeert, moet een aantal overwegingen gemaakt worden. Waar moet de chirurg tijdens de amputatie rekening mee houden? hoe is de afstemming met de patiënt en met de revalidatiearts over het niveau van amputeren en de techniek van amputeren? En wat zijn (de te verwachten) ontwikkelingen in de chirurgie die van invloed zijn voor het moment of de techniek van amputeren?
Dr. André Burghard, chirurg in de Isalaklinieken in Zwolle, zal zijn inzichten en ervaringen hierover met u delen.
De toegevoegde waarden van de MPK. Na een knie-exarticulatie of een bovenbeenamputatie kan de patiënt voor de keuze komen te staan voor het al dan niet gebruiken van een MicroProcessor gestuurde Knie( MPK) als component van de prothese. Deze ‘elektronische knie’ lijkt de oplossing voor veel problemen, maar is dat wel altijd zo? Is er een overtuigende meerwaarde van de MPK ten opzichte van mechanische kniescharnieren? Drs. Erik Prinsen, wetenschapper bij Roessingh Research and Development in Enschede, doet uitgebreid onderzoek naar deze vraag en hoopt binnenkort op dit onderwerp te promoveren.
Seksualiteit na een amputatie
Over prothesekokers en allerlei therapievormen kunnen we vrijuit praten. Maar wanneer het in de revalidatie gaat over intimiteit en seks verandert de stemming. Het wordt vaak wat lacherig of gespannen aangehaald, of het wordt helemaal niet besproken. Toch is dat vreemd, want ieder mens heeft behoefte aan lichamelijk contact en intimiteit. Drs. Jesse Verschuren is seksuologe in het UMCG in Groningen. Zij hoopt op het onderwerp 'seksualiteit en amputatie' te promoveren en zal dit (misschien wat beladen ) onderwerp met veel respect en zorg bespreken.
Breedtesport
We weten allemaal dat het belangrijk is om te bewegen. Landelijke acties promoten minimaal 30 minuten per dag intensief bewegen. Voor de gemiddelde Nederlander is dat al een hele opgave. Met een beenamputatie zijn de mogelijkheden beperkter en wordt het nog lastiger om hieraan te voldoen.
Frank Dik was bondscoach sprint en springen bij de Nebas-NSG en atletiekunie voor sporters die gebruik maken van een beenprothese. Daarnaast stond hij aan de basis van de beweegcursus PROMOVE. Op zijn bevlogen wijze stimuleert hij u in beweging te komen en daagt hij u uit uw mogelijkheden te benutten. Ook laat hij zien welke wereldtopprestaties zijn pupillen geleverd hebben. Voor zijn grote inzet voor de gehandicaptensport heeft Frank Dik recentelijk een koninklijke onderscheiding ontvangen.
State of the art in beenprothesiologie
De technologische ontwikkelingen in de prothesiologie blijven doorgaan. Er worden nieuwe materialen ontwikkeld, nieuwe producten komen op de markt en de visie op prothesiologie gaat verder. In januari vond een groot wetenschappelijk congres plaats in India, georganiseerd door de International Society for Prosthetics and Orthotics (ISPO).
Ing. Jeroen Olsman, instrumentmaker RRT Enschede, bezocht dit symposium waar deze nieuwste ontwikkelingen zijn besproken. Hij vertelt u over de state of the art in beenprothesiologie en wat dat voor u betekent.
Verder …
Naast deze lezingen worden er diverse workshops en verschillende activiteiten aangeboden (zoals b.v. klimwand, valtraining, controle manier van belasten van de prothese, video-loopanalyse, lopen op een dummyprothese voor niet-geamputeerden, rolstoelsport, aangepast fietsen, Wii, kunst, fotografie, enzovoorts) om iedereen in de gelegenheid te stellen nieuwe kennis en ervaringen op te doen. Ook zullen er vele stands zijn van bedrijven en organisaties.
De ervaring van vorige dagen leert dat het ontmoeten van elkaar en het uitwisselen van ervaringen van grote waarde is.
Deze dag vooral bedoeld voor de beenprothesedrager en hun verwanten. Maar naast deze doelgroep komen ook vaak medewerkers uit de gezondheidszorg en studenten van het middelbaar onderwijs en het beroepsonderwijs naar deze dag toe.
Download hier de flyer van de RRT Gangbeeldanalyse.