Wat gaat er allemaal gebeuren?
- 1ste afspraak bij Roessingh Revalidatie Techniek
Er wordt er een afdruk gemaakt met sneldrogend gips. Ook mag je een kleurtje uitkiezen van de prothese-orthese. De afdruk van gips wordt daarna in onze werkplaats bewerkt. - 2de afspraak bij Roessingh Revalidatie Techniek
De 1e versie van de prothese of orthese wordt tijdens deze afspraak gepast zodat wij goed kunnen zien wat er nog veranderd moet worden. We maken een nieuwe afspraak voor het passen. - 3de afspraak bij Roessingh Revalidatie Techniek
De aanpassingen van de vorige afspraak zijn klaar. Ook is de prothese of orthese nu helemaal af! Je kunt de prothese of orthese vandaag meenemen naar huis. - Vervolg: Fysiotherapie
Bij de fysiotherapeut wordt goed gekeken hoe je beweegt met de prothese of orthese. Ook krijg je oefeningen voor thuis. De fysio helpt jou om goed leren om te gaan met de prothese of orthese.
Gipsen
Vóór je een prothese of orthese krijgt, wordt er altijd een afdruk gemaakt van jouw been of arm. Dit doen we zodat wij een voorbeeld kunnen maken van jouw arm of been. Zo kunnen we een prothese of orthese precies op maat maken.
Wij maken een afdruk met snel gipsverband. Dit is in 2 minuten al droog! Het is een soort verband met een dun laagje gips erin. Eerst krijg je een hele lange sok over je arm of been. Ook krijg je er een soort rubberen touwtje tussen zodat het gips er makkelijk afgehaald kan worden.
Eerst wordt het snel gipsverband nat gemaakt in een kom met water. Hierdoor wordt het soepel gemaakt. Dan wordt het net als een verband om jouw arm of been heen gerold. Dan laten we het even drogen en hard worden. Dit duurt maar een paar minuten. Daarna halen we het er voorzichtig weer af. Met een scherp mesje maken we een opening op de plek van het rubberen touwtje en werken zo naar beneden. Heel voorzichtig halen we de hard geworden afdruk van jouw arm of been af. De afdruk van gips gaat nu naar de werkplaats waar wij verder werken aan het maken van jouw prothese of orthese.
Klik op het filmpje om af te spelen.
Werkplaats
Bewerken gipsafdruk
De gips afdruk wordt na het maken naar de werkplaats gebracht. Hier wordt een afdruk gemaakt van de binnenkant. Dit doen wij door vloeibaar gips in de afdruk te gieten. Daarna laten wij dit goed drogen. Als het hard is geworden, halen wij de buitenkant (het snel gipsverband) eraf. Hierna vijlen wij de buitenkant zodat de randen mooi glad zijn.
Opbouwen prothese of orthese
Nu de afdruk van de binnenkant helemaal klaar is, kunnen wij de prothese of orthese gaan opbouwen. We beginnen met het aanbrengen van verschillende laagjes carbon. Dit is een hele stevige stof die wij gebruiken zodat jouw prothese of orthese extra sterk is.
De volgende stap is het gieten van de prothese of orthese. Tijdens het gipsen heb je al een kleurtje kunnen kiezen. Het kleurtje dat je uitgekozen hebt, wordt gemixt met giethars*.
*Wat is giethars?
Giethars is een soort kunststof materiaal dat bestaat uit 2 verschillende vloeistoffen. Als deze met elkaar gemengd worden, vindt er een chemische reactie plaats. Hierdoor wordt de giethars ontzettend sterk, zelfs sterker dan ‘normaal’ kunststof (plastic).
Als de giethars helemaal hard is geworden, kunnen we verder met het schuren en zagen van de prothese of orthese. De randen worden glad gemaakt, de stukken die niet nodig zijn worden weggezaagd. Daarna kunnen we door naar de laatste stap: het aanpassen.
Voordat jij de prothese of orthese kan meenemen naar huis, moet je hem nog een keer aanpassen. We willen zeker weten dat de prothese of orthese goed past. Bij de orthese worden er daarna nog bandjes aangezet, zodat je de orthese makkelijk kunt dichtdoen.
Klik op het filmpje om af te spelen.
Fysio
Nu je jouw prothese of orthese hebt, ga je hiermee ook naar de fyiotherapeut. De fysio kijkt hoe jij je beweegt, hoeveel kracht je hebt en hoe jouw balans is. Je krijgt oefeningen mee naar huis. Het is namelijk erg belangrijk dat je kracht opbouwt én dat je leert om op een goede manier te bewegen met de prothese of orthese. Dit kan in het begin heel moeilijk en zwaar zijn, maar het is uiteindelijk voor een goed doel!
De fysio helpt jou ook omgaan met jouw prothese als het zover is. Samen ga je een doel opstellen zoals: leren voetballen of fietsen. De fysio kijkt dan wat jij moet doen om dit weer te kunnen. Er wordt een plan gemaakt en samen met de fysio werk jij naar jouw doel. Voor iedereen is de behandeling bij de fysio anders, hoe lang het duurt voor je jouw doel hebt bereikt is voor iedereen verschillend.
Klik op het filmpje om af te spelen.